The Musical Box: Funkig hård bluesrock

onsdag 4 november 2015

Funkig hård bluesrock

J GEILS BAND – BLOODSHOT – 1973

J Geils Band riktigt frustar av självförtroende här. Magic Dicks hår är längre än någonsin, J Geils har tagit på sig sin elakaste min och sångaren Peter Wolf har fått något djävulskt i blicken.
Skivköparna och till och med kritikerna hade gett liveplattan Full House alla rätt. Bloodshot var den efterlängtade uppföljaren som höll vad den lovade. De finns ganska många som anser att Bloodshot är J Geils Bands största ögonblick. Jag är inte lika säker, men håller med om att det är en bländande bluesrock-LP.
Att J Geils hade Rolling Stones som förebilder var ingen nyhet, men här går de hela vägen ut och avslutar LP:n med superfräcka balladen Start All Over Again och reggaeinspirerade Give It To Me där Stones måste ha varit den stora inspirationen.
Stämningen är dessutom lättsam. J Geils Band har här släppt alla hämningar och lirar rock med ett garv och en lite pojkbusig glimt i ögat. Det gör Bloodshot till en mycket underhållande LP att lyssna på.

Bandet behöver inte ta till brösttoner och de där allra skitigaste gitarriffen eller Magic Dicks okontrollerade munspelssolon, som de gjord på sina två tidigare studioalbum. Det håller hela vägen ändå. Bloodshot är funkig hård bluesrock gjord med självklarhet till synes helt utan ansträngning.

Nr: 396/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar