The Musical Box: ”Jag är helsåld på den här skivan”

fredag 27 november 2015

”Jag är helsåld på den här skivan”

SUSAN – THE GIRL CAN´T HELP IT – 1981

Susan är Japans svar på Cindy Lauper och Tracy Ullamn. Smart synthpop svårt angripen av new wave gjort av en tjej man inte kan låta bli att jämföra med Yoko Ono.
Men att jämföra med Cindy och Tracy är att göra det väldigt lätt för sig. Susans musik har delar av den musiken men är betydligt mer kraftwerkinspirerad synth och experimentellt än brittisk pop från det tidiga 80-talet.

Det riktigt spännande med denna skiva är att den inte är ett försök att efterlikna den europeiska musiken, att skivan kommer från Japan missar man inte.

Susan letar dessutom upp för genren så udda rytmer att det gör musiken jätterolig att lyssna på.

Jo, jag är helsåld på den här skivan. Delvis för att jag först inte trodde på den alls innan. Japansk new wave låter ju inte särskilt intressant, eller hur?

Men Susan överraskar och visar sig vara betydligt tuffare än så. Det är nästan så jag vill jämföra henne med Kate Bush, men bara nästan.
Märkligt nog är mina två favoritspår de sista låtarna på varje sida. B-sidans avslutning med My Love är synnerligen kraftwerkpåverkad, men saknar inte new waveattityd vilket gör den både påfrestande och kittlande.

Sista låten på a-sidan I Need Your Love är en skitfräck liten popdänga, beatpop, schlagerironi och jättekul. Till sist måste jag också bara nämna Blow-Up där Susan måste ha lyssnat på Nina Hagen innan hon spelade in den.

Nr: 1601/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar