The Musical Box: Kåldolmar och kalsipper

tisdag 10 november 2015

Kåldolmar och kalsipper

NATIONALTEATERN – KÅLDOLMAR OCH KALSIPPER – 1976

Denna lilla saga blev mycket populär i Sverige mitten av 70-talet. Givetvis var det en politiskt förtäckt historia som bakom kulisserna av en trollskog och elaka kungar tog upp både kapitalism och imperialism.
Musiksagan början i skogen ”strax norr om Viskafors”, hamnar till slut i Vietnam och når slutsatsen att ”Vi måste göra upp med kungarna från Bästerlandet på samma sätt som Vietnams folk gjorde uppror mot förtrycket”.
Att en barnsaga tog upp sådana saker var inte alls särskilt anmärkningsvärt på 70-talet, skivan blev till och med väldigt populär. Idag skulle det förmodligen låta på ett helt annat sätt.

Politiskt vänsterradikal barnteater idag skulle få det att vända sig i magen på nyliberalerna. Och jag ser scener framför mig där förfärade mammor håller för öronen på sina intet ont anande telingar och andas ut först när Teletubbies äntligen dyker upp i rutan igen.

De flesta av dagens småbarnsmammor och pappor är för unga för att ha upplevt Staffan Weterbergs dockor och barnprogram som Vilse i pannkakan och Ville Valle och Viktor.

Det lite märkliga med vinylskivans Kåldolmar och kalsipper är att sagan inte bygger på bara en teaterpjäs utan är ett ihopkok av flera olika föreställningar.

Dessutom fanns en del nyskrivet material som inte tidigare varit med någon annanstans. Handlingen på vinylskivan har därför vissa svårigheter att följa en logisk linje. Trots det har skivans pjäs spelats som teater så sent som bara för några år sedan.
Musiken har så klart också en viktig del i pjäsen och hjälper till att föra handlingen framåt. Jag gissar att ganska många som var barn i mitten av 70-talet kommer ihåg låtarna om de bara får höra dem. Min favorit hittar man redan i första spåret, Ylle. Den kommer ni väl ihåg?

Nr: 1221/2222

4 kommentarer:

  1. Även jag trodde en gång i tiden att det rörde sig om kungarna från Västerlandet, vilket man väl i och för sig syftade på... men de kom faktiskt från Bästerlandet.

    SvaraRadera
  2. Jag har också alltid trott att det är kungarna från Västerlandet, där ser man. Personligen har jag plattan på CD och har försökt spela den regelbundet för mina barn, men med dagens oändliga utbud på internet, så har Kåldolmar och kalsipper inte klarat konkurrensen. Tyvärr. Men personligen tycker jag det är riktigt skön musik, och en av få barnskivor jag faktiskt genuint kan uppskatta rent musikaliskt.

    Så när blir det ett inlägg om Djurens brevlåda? 70-talets andra stora barnskiva?

    SvaraRadera