The Musical Box: Lite för enkelt av Hackett

söndag 29 november 2015

Lite för enkelt av Hackett

STEVE HACKETT – HIGHLY STRUNG – 1983

Highly Strung är en av få Steve Hackett-skivor jag har lite svårt för. Den känns av någon anledning inte som en riktig Hackett-platta. Det är lite för mycket konstgjort och lite för enkelt, primitivt skulle man väl kunna säga.
Highly Strung kom 1983. En period då Hackett var väldigt inne på det här med synthar och andra konstgjorda ljud. Cured från 1981 hör väl till de där plattorna också. Och ibland jämför folk gärna Highly Strung och Cured och menar att de är väldigt lika. Delvis är det så. Det hänger på syntharna.
Men det finns en avgörande skillnad, som gör den här plattan lite, lite tråkigare. Melodierna känns nämligen lite för enkla och lite för poppiga för att vara Steve Hackett. Rent allmänt är det kanske inte så illa, inte om man jämför med all annan synthpop som kom ut vid den här tiden. Men för att vara en Steve Hackett, då är det inte bra.

Två låtar har jag fastnat för. India Rubber Man – det är en låt som nog borde kunna räknas in bland Hacketts klassiker någon gång i framtiden. Och då spelar han inte ens gitarr! Sen är första låten, Camino Royale, en sån där låt som går att spela flera gånger.

Nr: borttagen ur samlingen, såld.

2 kommentarer:

  1. Imponerande att du kunde skriva den texten utan att få in en enda dålig ordvits om "Hacket(t) i skivan". Det tyder på stark karaktär! Själv hade jag inte kunnat hålla mig. Men så äger jag i och för sig inga Steve Hackett-skivor heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, lysande. Tänkte inte på det, men jag är ju inte göteborgare.

      Radera