The Musical Box: Solen är din vän, men akta dig för månen

onsdag 18 november 2015

Solen är din vän, men akta dig för månen

ULF DAGEBY – EN DAG PÅ SJÖN – 1983

Att Nationalteatern skulle klarat sig utan Ulf Dageby var helt otänkbart. Men att Dageby kunde stå på egna ben utan Nationalteatern var det ingen som tvivlade på. Det var ju han som var upphovsman bakom de flesta av gruppens riktigt bra låtar.
Innan jag ger mig ut på En dag på sjön ska jag reda ut det där med progg och Ulf Dagebys soloplattor. Hans insats i svenska proggrörelsen ligger inom ramen för Nationalteatern (och som Sillstryparn), hans egen musik är något annat. Delvis för att han också ägnat mycket tid åt filmmusik.
 
En dag på sjön är Ulf Dagebys första soloalbum och en sån där LP jag bara måste kalla en svensk rockklassiker.

När jag nu spelade skivan igen efter att den stått undangömd i hyllan i över 20 år visade det sig att jag kom ihåg varenda textrad.

Trots den uppenbara lekfullheten, för att inte säga barnsliga tonen i flera av texterna har låtarna på En dag på sjön en tendens att sätta sig fast.

Ulf Dageby är en mästare på att skapa drömscener och tar där hjälp både av musiken och texterna. Tillsammans skapar de här en surrealistisk värld av märkliga bilder.
Men det är knappast några nonsenstexter. Det känns som att Ulf Dageby har en agenda som trots sin abstraktion blir högst påtaglig och personlig.

Det går inte att värja sig mot låtar som Länge leve alla biologer, Djur går över vägen, En dag på sjön och framför allt Månen (solen är din vän, men akta dig för månen).

Nr: 419/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar