The Musical Box: Specials rörde till det

söndag 29 november 2015

Specials rörde till det

SPECIALS – MORE SPECIALS – 1980

Nej, Specials tappade stilen ganska snabbt. Gruppens debutskiva var lysande. Andra LP på kort tid, More Specials, blev inte alls lika spännande.
Specials var ohyggligt bra när gruppen släppte sin första platta 1979. Ska-bandet från Coventry lirade smart och kul musik i ilsket högt tempo. Debutplattan var producerad av Elvis Costello och innehöll både gamla ska-hits och flera egna låtar.

Specials var först med att i slutet av 70-talet återuppliva ska-musiken. De fick snabbt flera efterföljare, Madness, Selecter, Bad Manners. Men Specials var utan tvekan det ledande skabandet och bildade till och med sitt eget skivbolag, 2 Tone Records.
Men ska-musikens popularitet var en snabbt övergående fluga. Redan 1980 började den tappa både färg och form. Trots det var Specials andra album efterlängtat när det väl dök upp. Men LP:n blev en besvikelse.

Specials lirade visserligen en och annan ska-låt här också, men experimenterade lite för vilt med olika musikstilar, soul, pop och till och med muzak.

Kanske var det brist på bra material, eller inspiration, eller något helt annat. Men albumet är faktiskt en enda röra av allt möjligt, och inte alls det jag hoppats på när jag köpte den.

Okej. Ett par bra ska-låtar finns på LP:n, Hey Little Rich Girl och Enjoy Yourself borde kunna bevaras för framtiden. Men vad det gäller resten är jag tveksam,

Specials må ha varit hur stilbildande och ledande som helst. Men den här plattan är lite för underlig. 

Nr: 388/2222

2 kommentarer:

  1. Håller med dig. Jag älskade Specials debut-LP, men när de skulle försöka utveckla sin stil fungerade det inte särskilt bra. Det roligaste på "More Specials" är enligt min åsikt covern på "Sock it to 'em JB", en obskyr soullåt som ursprungligen spelades in av Rex Garvin & The Mighty Cravers 1966.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Den har jag missat.

      Radera