The Musical Box: Tufft beat, men bara ”trevligt”

måndag 16 november 2015

Tufft beat, men bara ”trevligt”

PAUL COLLIN´S BEAT – THE KIDS ARE THE SAME - 1982

Den brittiska popinvasionen i USA på 60-talet inte satte sina spår. Amerikanska 80-talsbandet Paul Collin´s Beat skulle kunna vara en direkt inkarnation av Animals, Herman´s Hermits eller Beatles.
Skillnaden är att de självklart är betydligt tuffare och mer högljudda än föregångarna någonsin var. Och väldigt mycket mer långhåriga...

Paul Collin´s Beat är alltså ett av alla de tidiga 80-talsband som poppade upp efter punken. Det som då kallades new wave i England och powerpop i USA. Band som Blondie, Pretenders, Fotomaker, Romantics, Dwight Twilley, 20/20...
The Kids Are The Same är en rejält svängig LP. Paul Collins har hittat det där lilla trevliga och rätta anslaget. Ett ganska tufft beat och lagom högt tempo, men inte särskilt upphetsande.

Det här är den andra plattan med Paul Collin´s Beat. Den första är betydligt vassare. Och det är ju en historia som känns igen; ”band-gör-lysande-debut-men-kan-inte-upprepa-det...”.

Paul Collin´s Beat försvann tydligen i glömska efter den här plattan. Enligt Allmusic.com gavs dock en skiva ut 1988, One Night. Den har jag inte hört.

Nr: 333/2222

2 kommentarer:

  1. Nejdå, Paul Collins och hans Beat försvann inte i glömska. Det finns mer material utgivet med bandet än vad Allmusic uppger. Och Paul Collins själv är fortfarande aktiv och ger ut plattor. Den senaste kom så sent som förra året. Paul Collins har dessutom fortfarande en enorm kultstatus bland folk som älskar s.k. powerpop.

    Ta en titt på Collins Wikipedia-sida, så ser du: https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Collins_(musician)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för detta. Skulle så klart efterforskat mer och inte bara litat på Allmusic.

      Radera