The Musical Box: Under ytan lever ett rockmonster

fredag 13 november 2015

Under ytan lever ett rockmonster

Numera finns denna skiva på vinyl i samlingen. Har redan skrivit om CD:n, men på grund av den där svarta vinylen gör jag det nu igen...

ROLLING STONES – BRIDGES TO BABYLON – 1997

Jag säger det direkt. Flip The Switch, Out Of Control och Already Over Me är stones-klassiker. Det är låtar som borde finnas på varenda Greatest Hits-skiva efter 1997. Bridges To Babylon är ett av Stones mörkaste album, men ska nog räknas till ett av deras finaste och mest välgjorda arbeten.
Out Of Control är en låt som har allt. Under en dyster soulfunkyta lever ett rockmonster, ett rytande lejon, en knarrande orgel, en gnistrande gitarr och ett vildsint munspel. Jag ryser av de där tvära kasten och start/stopp-sekvenserna. Ett måste för alla stonesfans.
Flip The Switch behöver inte någon presentation, alla vet. Det är en av Stones stora hits. Balladen Already Over Me är så fräck och så cool. Är det nån mer än jag som tycker Stones bara blev bättre med åren i de lugnare låtarna?
Sen vill jag också lägga till synthiga Might As Well Get Juiced. Det var inte en låt jag upptäckte direkt. De första gångerna jag hörde den tilltalade den mig inte alls, det var nästan så att det var tvärtom.

Efter flera lyssningar insåg jag dock låtens storhet. Numera drar jag paralleller till Emotional Rescue och älskar låtens monotona upprepningar. En enda låt lägger jag på minuskontot, reggaelåten You Don´t Have To Mean It. Den får mig att tänka på Dirty Works.

Föregångaren till Bridges To Babylon - Voodoo Lounge - anses vara ett Keith Richards-album. På den här skivan tycker jag dock att Mick Jagger tagit över igen.

Utan att ha några direkta bevis påstår jag att Bridges To Babylon har ganska många likheter med Jaggers soloalbum. Om det är bra eller dåligt kan alltid diskuteras.

Nr: 1058/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar