The Musical Box: Utvisade från källaren

söndag 29 november 2015

Utvisade från källaren

Väl medveten om att jag i det här fallet har nästan hela världen emot mig publicerar jag ändå denna text. Det är så här jag känner det.

U 2 – THE JOSHUA TREE – 1987

En eftermiddag i maj satt plötsligt U 2 i min gröna sammetssoffa. De påstod att de bara hade vägarna förbi, men hade bjudit in sig själva. Jag anade att en predikan var i antågande.
Medan upprörda dammråttor förvirrat fladdrade runt på golvet och solen utan framgång försökte tränga sig in mellan de fördragna persiennerna envisades Bono och The Edge med att förklara sin egen storhet.

Med fradgan sprutande ur mungiporna blev de allt mer ivriga när de förstod att jag inte orkade lyssna. Som en tecknad ilsken seriedvärg hoppade till slut Bono upp på det fyrkantiga danska designbordet i valnöt och och stampade våldsamt.

Bordsskivan sprack på mitten (jävla typ). Men då blev jag lite grinig. Vände man på den tjocka bordsskivan blev det en fruktskål i stället för bordsskiva. Men nu gick det ju inte att lägga vare sig äpplen eller bananer där. De skulle ju bara bli fastklämda i den där jävla sprickan och börja ruttna.

Det var inte så att jag blev arg. Men U 2 fick finna sig i att bli bortvisade från min källarlokal. Med gamnackar och skygga blickar lämnade sina självupptagna platser i den gröna sammetssoffan. Där ville jag ha pålitligt folk.

Som försoning blev jag erbjuden The Joshua Tree. Jag tog emot den, men ställde den omedelbart utanför dörren. Jag hade ingen plats för U 2 i min skivsamling.

The Joshua Tree kom 1987 och anses av många kännare vara ett av denna irländska supergrupps bästa album. Plattan är producerad av Daniel Lanois.

Nr: Borttagen ur samlingen, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar