The Musical Box: Van Morrisons nordiska album

söndag 8 november 2015

Van Morrisons nordiska album

VAN MORRISON – BEAUTIFUL VISION – 1982

Beautiful Vision är Van Morrisons nordiska album. Han skrev låtarna då han under en period bodde i Köpenhamn. Det är möjligt att skivan präglats av något slags nordiskt vemod, i Van Morrisons tolkning. I hans frostiga hyllning till Norden, Scandinavia, får jag känslan av ett blåsigt och vindpinat Öresund i november.
Men i Vanlose Stairway blir känslan den motsatta. Här får man en glimt av humor eller möjligvis ironi. Låten handlar om hans danska flickvän Ulla, som bodde på fjärde våningen i ett hyreshus utan hiss i köpenhamska stadsdelen Vanlöse.

Men som nästan alltid är Van Morrison tvär och motsträvig. Det är högst motvilligt han går med på att spela sina låtar. Som om musiken vore en gammal bil som måste rullas igång. Första tänder den till lite tveksamt, men när låten fått snurra några varv på skivtallriken hittar den sitt eget tempo.
Beautiful Vision är till utsendet en tämligen oansenlig LP-skiva. Bilden på omslaget annonserar inga sensationer. Men på den svarta vinylen gömmer sig några av Van Morrisons stora nummer från 80-talet.

Dweller On The Threshold är en favorit som förföljt mig i många år, liksom drömska titelspåret Beautiful Vison och smäckra Cleaning Windows.

Nr: 1260/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar