The Musical Box: Alice i underlandet och punk

lördag 26 december 2015

Alice i underlandet och punk

...och nu denna östtyska punkikon som nog får räknas till de mest innovativa i hela genren.

NINA HAGEN BAND – UNBEHAGEN - 1980

En så fullständigt galen och konstig LP, Unbehagen med Nina Hagen Band. Unbehagen betyder ungefär obehaglig på svenska. Det kan jag tänka mig att många som lyssnat på skivan tycker.
Men Nina Hagen och hennes band är inte alls obehagliga, det här gör de väldigt bra. Ger man sig in i östtyska elaka punktjejen Nina Hagens skruvade värld får man vara med om något som påminner både om David Bowies Heroes, Alice i underlandet och rå punk, rock, reggae, opera, musikal, new wave...och får höra Nina både vissla, joddla, viska, vråla...

En mycket märklig upplevelse med andra ord, men inte alls så otäckt svår som titeln säger.

Unbehagen är visserligen omskakande och nervpåfrestande, men den är samtidigt både rolig och synnerligen underhållande.



African Reggae är en lysande inledning. Inte för att det är så mycket reggae egentligen, utan mest för att Nina Hagen gör en reggaelåt.

Sen dyker det upp både tung brutal industrirock, fräck elektrisk punk, brutala hårdrocksgitarrer och alldeles briljanta Wir Leben Immer Noch, en cover på Lene Lovichs Lucky Number.

Dem jag närmast kan tänka mig att jämföra med är Lene Lovich och Björk, men Nina Hagen är galnare och betydligt mer högljudd. Unbehagen är en förbannat bra LP i klassen ”art-punk”, om den genren nu finns. Det är en absolut nödvändig skiva i min samling.

Nr: 413/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar