The Musical Box: Deep Purple före In Rock

torsdag 10 december 2015

Deep Purple före In Rock

DEEP PURPLE – DEEP PURPLE – 1969

Det kan vara svårt att tro att den här LP:n är föregångaren till In Rock, ett av 70-talets mest inflytelserika rockalbum. Så är det dock. Men den här LP:n är den sista med Deep Purples Mark 1-upplaga, den med Rod Evans och Nic Simper. In Rock är den första med Ian Gillan och Roger Glover, Deep Purples Mark 2.
Redan när den här skivan spelades in var Evans och Simper på väg ut ur bandet. Men det visste de inte själva, det var de övriga medlemmarna som vid ett hemligt möte hade röstat ut dem. Det fick Evans och Simper inte reda på förrän tre månader senare. Sångaren Evans försvann då till Captain Beyond och basisten Simper drog igång kultförklarade Warhorse.

Den här LP:n är dock en rätt spännande sak för alla oss som gillar psykedelia och prog.

Skivan har nämligen tendenser åt båda hållen, alternativt kan man hävda att det är här Deep Purple låter psykedelisk bluesrock och klassisk musik mötas.

Den klassiska delen märks främst i det stycke som fått namnet April där både Jon Lord och Ritchie Blackmore står som upphovsmän.

Det avsnittet pekar ut vägen mot den LP Deep Purple gjorde senare samma år tillsammans med The Royal Philharmonic Orchestra.
Men här finns också låtar som ger en hint om vad som skulle ske senare på 70-talet, inte minst bluessvettiga Why Didn´t Rosemary? Här finns en vink till den psykedeliska popen via Donovan-covern Lalena, här hittar man också sorgliga Bird Has Flown.
Den märkliga bilden på skivomslaget var definitivt inget Deep Purple hittade på själva. Originalet är en målning av den holländske medeltidskonstnären Hieronymus Bosch och heter på svenska Lustarnas trädgård och sägs symbolisera både himlen och helvetet.

Tavlan hänger på Pradomuseet i Madrid och är fortfarande ett omtvistat verk. Det fick Deep Purple känna på 465 år efter tavlan målats. Vissa skivbutiker (i USA givetvis) vägrade sälja LP:n på grund av bildens motsägelsefulla religiösa innebörd.

Nr: 1868/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar