The Musical Box: En stämning av förväntan

onsdag 23 december 2015

En stämning av förväntan

KAYAK – THE LAST ENCORE – 1976

Det är vackert och stämningsfullt. Kayak lyckas på The Last Encore skapa en andaktsfull stämning av förväntan. LP:n är inte Kayaks största ögonblick, men det är på den här skivan man hittar gruppens bästa och starkaste melodier.
The Last Encore hamnade i skuggan av sin föregångare, Royal Bed Bouncer, som av många anses vara Kayaks främsta progressiva verk.

På uppföljaren var de på väg bort från den progressiva musiken och artrocken och hade siktet inställt på mer lättillgänglig pop. The Last Encore är ett övergångsalbum där Kayak både prövar sina nya ideér och håller fast vid det gamla.
På så sätt ett spännande och mycket intressant album. Kayaks musik ligger inte långt från det Yes höll på med under samma tid, likheter finns också med Genesis tidiga verk och Moody Blues stämningsfulla orkestrering samtidigt som man kan ana en påverkan inte minst från ABBA.

The Last Encore har inte samma skärpa och glöd som Royal Bed Bouncer.

Men här finns ändå en lyster och nerv som trots att musiken övervägande är atmosfärisk och stämningsskapande gör lyssningen högintressant.

Det är ett bortglömt album av en kanske bortglömd holländsk rockgrupp. En skiva åtminstone jag tycker är betydligt starkare än man skulle kunna tro.

Rekommenderas till dem som gillar Yes, Genesis, Moody Blues och annan symfonisk rock från 70-talets mitt.

Nr: 406/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar