The Musical Box: Knivskarpt av Joe Jackson

lördag 26 december 2015

Knivskarpt av Joe Jackson

JOE JACKSON – I´M THE MAN – 1979

I´m The Man är den direkta uppföljaren till Look Sharp och skivan som placerade Joe Jackson som den tredje i raden av unga, ilskna britter i new wavefåran. Graham Parker var den förste, Elvis Costello nummer två och sen kom Jackson.
Skillnaden var dock att Joe Jackson inte var riktigt lika ilsken som Parker och inte lika PR-mässig som Costello. Följaktligen var det honom man hörde minst av, även om hans låtar och album var minst lika intressanta.

Look Sharp som släpptes i mars 1979 var verkligen knivskarp och gav Jackson hits som Is She Really Going Out With Him? och Got The Time (som senare plankades av metalbandet Anthrax).
I´m The Man dök upp på hösten, i oktober, och var precis lika vass i sitt uttryck och hade singeln It´s Different For Girls som ammunition och låten I´m The Man att ladda om med.

Det var nog en och annan som upptäckte Joe Jackson tack vare samlingsskivan Rock 80 från CBS, där han fått med singeln I´m The Man.

Skivan med samma namn var det därför många som köpte i Sverige. Look Sharp var det däremot inte lika många som upptäckte. För mig är det givetvis så att jag måste ha båda skivorna i min samling.

Joe Jackson var kanske lite försiktigare i sin framtoning än Graham Parker och Elvis Costello, men musikaliskt var hans ideér mer genomtänkta, utbildad och skolad musiker som han var.

Nr: 1756/2222

2 kommentarer:

  1. Jag skulle inte sätta likehetstecken mellan "göra cover på" och "planka". Även om Anthrax version, trots att den låter som Anthrax, är oväntat lik originalet.

    (Jag har hört mindre kända hårdrocksband framföra vad de förmodligen trodde var en Anthrax-cover...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekordet i den genren har nog ett lokalt band från Jönköping som presenterade en av sina låtar som "...nu ska vi spela en gammal Guns´n Roses-cover Knockin on heavens door...")

      Radera