The Musical Box: Bowies lilla pinuppa

tisdag 12 januari 2016

Bowies lilla pinuppa

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie publicerar jag här en rad artiklar om hans musik.

DAVID BOWIE – PINUPS – 1973

De riktigt tuffa grabbarna på 70-talets högstadie hade fransiga jeansjackor och hår som David Bowie. ”Samma frisyr som Bowie har på skivomslaget till PinUps”, väste en av niondeklassarna i mitt öra när han tryckte upp mig mot väggen och samtidigt försökte uppvigla polarna att ge mig, en sjundeklassare, stryk.
Men resten av det stentuffa gänget hade inte tid, de var på väg mot rökrutan på skolans baksida. Där samlades skolans elit av snorvalpar och tuggummituggande småtjejer så ofta de kunde och drog halsbloss för att visa hur tuffa de var.

Trots bowiefrisyren kunde han inte ge sig på mig ensam. Så stryk blev det inte. ”Jag hade med mig skivan till frisören och visade honom hur det skulle se. Jävligt smart, va”, fortsatte han med samma väsande röst, men såg mest ut som en rödgul badboll guppande i en swimmingpool.
PinUps är älskad eller hatad. Bowie hade i början av 1970-talet släppt en rad legendariska plattor, Hunky Dory, Aladdin Sane och inte minst Ziggy Stardust, när han överraskade alla med detta coveralbum 1973. PinUps var en utvald samling av hans egna 60-talsfavoriter.

Jag älskade skivan. För mig var det aldrig någon coverplatta. Pretty Things låt Rosalyn gjorde Bowie på sitt alldeles eget sätt. See Emily Play, en av Pink Floyds första singlar, gjorde glamrockidolen om från experimentell och progressiv rock till sin alldeles egen. Here Comes the Night, som Them gjort en hit av 1967, och Easybeats Friday On My Mind, kom ut helt annorlunda i Bowies tappning.
Bowie var ett original redan då och PinUps blev på något sätt det nödvändiga steget från Ziggy Stardust till den nye Bowie på efterföljaren Diamond Dogs. PinUps blev för mig dessutom introduktionen till den brittiska 60-talsrocken.

Det var här jag hittade låtarna med Yardbirds, Who och Kinks. Vi som var födda några år för sent, hade aldrig hört originalen. Men jag kan förstå varför det finns folk som hatar PinUps. Bowie gör låtarna till sina egna.

Vad han med bowiefrillan på högstadiet tänkte vet jag inte. Men jag tror inte han hört originalen han heller.

Nr: 4/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar