The Musical Box: Naket i Europa, men inte i USA

tisdag 12 januari 2016

Naket i Europa, men inte i USA

David Bowie avled den 10 januari 2016. Ett besked som kom överraskande för en hel värld. Som en hyllning till David Bowie publicerar jag här en rad artiklar om hans musik.

TIN MACHINE – TIN MACHINE II – 1991

Att få höra David Bowie slakta Roxy Music-klassikern If There Is Something* är en upplevelse. Och att få höra honom spela saxofon bakom ett hårdrockband är också något extra.
Den andra plattan från Bowies hårdrockprojekt Tin Machine är betydligt roligare än kritikerna oftast säger. Många menar att LP:n var onödig eftersom det bara var mer-av-samma och att bandet lät ganska fantasilöst. Jag tycker inte så, det är en bra rockplatta, även om det kanske tar lite tid att acceptera den.

Men vi börjar med skivomslaget, som censurerades i USA, men inte i Europa. De grekiska statyerna på förstasidan, de så kallade Kourosstatyerna, avbildas på den europeiska LP:n precis som de var skapade.

Amerikanerna ansåg sig dock vara tvingade att dölja deras penisar...vilket är ganska märkligt, de riktiga statyerna, som finns att beskådas av alla som vill, döljer ingenting...

Skivan innehåller förresten ett trettonde oannonserat spår, Hammerhead, sist på b-sidan. I princip en en-minuts instrumental fortsättning på You Belong In Rock´n´ Roll, som är LP:n starkaste spår. En hel del Bowie, en hel del rock och en nästan manisk rytm.

I jämförelse med första Tin Machine-plattan är tvåan lite mer polerad, eller vuxen, men är så klart ändå ganska stökig jämfört med andra bowiealbum. Några direkta hitlåtar, ens ens några att hänga upp sig lite extra på finns kanske inte utom You Belong In Rock´n´ Roll.

Men å andra sidan blir den som lyssnar på plattan flera gånger belönad. Då finns det saker att upptäcka. För när Bowie lirar hårdrock gör han det naturligtvis inte som alla andra, utan går sina egna vägar...

Nr: 1093/2222

* Roxy Musics debutplatta från 1972.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar