The Musical Box: You Really Got Me

söndag 3 januari 2016

You Really Got Me

KINKS – KINKS – 1964

I september 2014 fyllde You Really Got Me 50 år. Kinks allra första superhit har åldrats med värdighet. Det är fortfarande en alldeles sagolik rocklåt och man kan till och få höra den spelas i radio nån gång ibland.
Låten fanns med på Kinks allra första LP, som släpptes i oktober 1964. You Really Got Me-singeln hade då redan varit ute någon månad och då varit både etta på englandslistan och tagit sig upp på amerikanska Billboard.

Att det var en superhit behöver man inte tvivla på, som fortfarande låter ganska ung till sinnet när man hör den. Det gjorde Kinks bra för 50 år sedan. 15-årige Dave Davies påhitt att skära sönder membranet i sin förstärkare skapade tidernas häftigaste rockeffekt, disten.

Det som några år senare Jimi Hendrix, Pete Townshend, Jeff Beck - alla - gjorde till sitt eget och på sikt bidrog till att heavy metal skapades. Kinks tredje singel och deras första LP borde därför vara ett av rockhistoriens viktigaste album.

De andra låtarna är också bra, även om de inte är i närheten av You Really Got Me, men det kan man ju förstå. Därför är LP:n inte riktigt lika underhållande att lyssna på idag som singeln, man kan nog påstå att den är lite daterad. Men vad tusan, det är ju en 50-åring vi pratar om precis...

Kinks var visserligen ett lovande band redan 1964, men det var som sagt 1964.

Då hade de inte riktigt hittat sitt säregna sound och framför allt inte kommit fram till sina socialrealistiska och bitska texter, det skulle dröja till 1966 och Dead End Street.

Kinks debutplatta låter därför som de flesta andra brittiska rockband vid den här tiden. Lite skiffle, en hel del Elvis och Carl Perkins eller liknande.

Man kan ställa den här skivan vid sidan av skivor med Hollies, Freddie & The Dreamers, Swinging Blue Jeans, Beatles, Herman´s Hermits, Searchers, Gerry & The Pacemakers och Shadows...och de låter ganska lika.

1964 var popmusikens barndom. Det skulle dröja ett par år innan det började hända saker på allvar. 1966 påstår jag.

Måste dessutom nämna att på den här skivan finns Ray Davieslåten Stop Your Sobbing, som 15 år senare blev första singeln och en mindre hit med The Pretenders, vilket sen resulterade i att Ray gjorde Chrissie Hynde med barn. Så går det till i popvärlden.

Nr: 2061/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar