The Musical Box: Ett säkert Black Oak-kort

onsdag 23 augusti 2017

Ett säkert Black Oak-kort

BLACK OAK ARKANSAS – HIGH ON THE HOG – 1973

Black Oak Arkansas tog sitt namn efter sin hemstad, men blev i mitten av 60-talet mer eller mindre utkörda ur staden efter att ha gjort inbrott på en skola. De var arbetslösa, långhåriga och hade ingenstans att bo. Pengar behövde de till musikutrustning, att bilda ett band var deras sista chans.
Det är en sån där bakgrund alla ruffiga rockband vill ha, men inte har eftersom de är alldeles för trevliga för det. Men inte Black Oak Arkansas, de fick med det på köpet.

På den tiden hette de förresten ingenting, det där med namnet kom in senare. Första namnet de tog blev Knowbody Else. Det var 1971 bandet trots den omilda men väl förtjänat behandlingen blev synonymt med staden.
Black Oak Arkansas blev snabbt ett mycket aktat southern rockband, omtalat för sina energiladdade scenshower mycket beroende på sångaren och bandledaren Jim ”Dandy” Mangrum.

Men hitlåtar blev det inte förrän de kom på att göra en cover LaVern Bakers r&b-hit Jim Dandy, som givetvis också blev Mangrums egen signaturlåt. Det är därför den här LP:n, High On The Hog, blev deras bäst säljande platta. Det är därför jag har skivan.
Orsaken till att det blev denna skiva berodde mest på att jag inte visste något om bandet och därför satsade på ett säkert kort. Det var den här skivan jag blev rekommenderad. Innan hade jag missat bandet helt och hållet.

Hade väl hört nån enstaka låt, men inte riktigt gillat det jag hörde. Men nu skulle det bli ändring tänkte jag, det var ju så många som gillade bandet och southern rock var ju ett av mina områden.

Men Black Oak Arkansas träffade aldig mig på samma sätt som Allman Brothers, Dickey Betts soloplattor, Molly Hatchets hårdrockgung eller givetvis Lynyrd Skynyrd.

Det var helt enkelt för mycket countryrock för att jag skulle tycka om deras låtar på allvar. Visst är det mycket elgitarr och mycket extra av allt och till och med lite funkigt på sina ställen på High On The Hog. Jim Dandy är så klart en hit, men lite fånig...och countryrock.

Så trots att skivan stått i min samling i ganska många år nu är jag inte helt säker på dess storhet. Jag tror man måste gilla både southern rock och country för att tycka om skivan.

Nr: 214/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar