The Musical Box: Lockande men påfrestande

torsdag 31 augusti 2017

Lockande men påfrestande

LOLLIPOP SHOPPE – JUST COLOUR – 1968

You Must Be A Witch är utan tvivel den här skivans fräckaste spår. Amerikansk garagepunk från 1968 flera år före sin tid. Det är inte konstigt att den låten ofta dyker upp på alla möjliga samlingsskivor från den tiden.
Att påstå att resten av låtarna på skivan är lika bra är att ljuga. Däremot går det inte att säga att de är dåliga, Just Colour är en underhållande skiva rakt igenom. Det är bara det att You Must Be A Witch är så kraftfull att den tar udden av precis allt annat.
Lollipop Shoppe visar däremot upp en bredare sida än just garagerock, jag vill nog påstå att det är en psykedelisk rockplatta påverkad av sin tids musik och men ändå med ett alldeles eget uttryck. Det finns något vildsint och oregerligt över Lollipop Shoppes musik som gör den både ohyggligt lockande men samtidigt påfrestande.

Jag kan tänka mig att jämföra skivan med till exempel Ramones ägnade sig åt på sina tidiga plattor, utan att Lollipop Shoppe på något sätt bekänner att de påverkats av 50-talsrock.

Sen hittar jag ett stänk folkrock också och får direkta vibbar av Roger McGuinn och Byrds. Jefferson Airplane finns där också, inte minst i långa skräplåten Underground Railroad. Så nog var Lollipop Shoppe ett udda band även för sin tid.

Vad det kunde blivit av detta band får vi aldrig reda på. Just Colour blev den enda skiva Lollipop Shoppe, eller The Weeds som de först kallade sig, spelade in innan de försvann in ett sånt där typiskt rökmoln som bara fanns 1967 och 1968.

Nr: 410/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar