The Musical Box: Sextiotalets svenska popvåg

fredag 18 augusti 2017

Sextiotalets svenska popvåg

SWEDISH GRAFFITI – SEXTIOTALETS SVENSKA POPVÅG – 1975

Jag har bläddrat förbi det här albumet många gånger när jag letat skivor i begagnatbackarna. Men den här gången stannade jag av någon anledning upp och kollade vad det egentligen var för något. De var där och då jag insåg att jag hittat en liten musikskatt, ett helt dubbelalbum med svensk pop från 60-talet.
Fascinerad såg jag vilka band som fanns med i listan; Tages, Hep Stars, Violents, Hounds, Ola & The Janglers. Såna där skivor man nu för tiden bara ytterst sällan får se och ännu mer sällan höra.

Men det slutade inte där. Vem kommer ihåg Gunnar Kinch nu för tiden, och hans låt Bop A-Lena. Eller hollandssvemnska poptjejen Suzan, eller Mascots (som senare blev en del av den svenska proggen som NJA-gruppen och Fria Proteatern).

Eller Lee Kings, Shanes, Fabulous Four, Gonks märkliga Loppan, New Generation och Tom & Mick, Tommy Körbergs första steg som artist och givetvis Björn Skifs och Slamcreepers.

Den här gången lät jag inte albumet stå kvar i backen. Köpte denna musikskatt för bara några kronor. Namnet på albumet är högst troligt inspirerat av skivan och kultfilmen American Graffiti, som i Sverige sen blev flera dubbelalbum med de bästa amerikanska 50- och 60-talslåtarna.

De skivorna köpte jag på den tiden, men har dem inte längre kvar. Jag tror dock att då tyckte att den svenska motsvarigheten Swedish Graffiti var lite för töntig, utan att ha en enda aning om vad som fanns där.
Men nu vet jag. Swedish Graffiti blev ett av mina roligaste skivköp på länge, men har inte med någon film att göra. Albumet är sammanställt av göteborgsförfattaren och popjournalisten Hans Sidén, som var med så tidigt som i slutet av 50-talet och på nära håll följde den svenska popvägen, främst från ett göteborgsperspektiv.
Han berättar i texten på skivans baksida lite om den svenska pophistorien, att Little Gerhard och Rock-Ragge i slutet av 50-talet var bland de första att ta upp denna amerikanska fluga. När sen Beatles slog igenom hade det stor inverkan på den svenska popmusiken, nya band dök upp från ingenstans, repade i källare och plankade de stora. Det var ur den svallvågen banden på den här skivan kom fram, en skiva som för mig blev ett lysande roligt fynd i en reaback.

Nr: 762/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar