The Musical Box: Steven Tyler med darr på rösten

torsdag 24 augusti 2017

Steven Tyler med darr på rösten

AEROSMITH – GET YOUR WINGS – 1974

Ett lysande exempel på hårdrock från mitten av 70-talet. Det är skränigt, skitigt ljud, funkigt hårt och sexistiskt. Aerosmith var mästare på detta. Get Your Wings är en av deras tidiga plattor och en av höjdpunkter från den här tiden.
Steven Tyler sjöng med darr på rösten och fick en hel generation hårdrockskids att vråla i kör. Nu för tiden går det att ha synpunkter på låtkvaliteten, som vid den här tiden inte var Aerosmiths bästa gren.

Men jag kan inte låta bli att älska låtar som Same Old Song And Dance, Lord Of The Thighs, bluesrockscovern Train Kept-A-Rollin och till och Spaced, som nog egentligen är lite väl tjatig.

Men för min del har de där låtarna trots sina brister en särskilt plats i mitt rockhjärta. Get Your Wings var en av de första aerosmithskivor jag hörde och därför en av de plattor jag verkligen lyssnade på och spelade väldigt ofta.

När jag nu hör låtarna igen kommer de där minnena tillbaka som om det bara gått en liten stund. Att det dyker upp ett skrålande publikhav mitt i Train Kept-A-Rollin´ var något som jag bara visste. Varenda riff i Spaced har jag redan på känn innan de spelats.

Get Your Wings har nog satt djupare spår än jag trodde. Det är nästan så jag tycker mig kunna den här plattan lite för väl. Och nästan tycker det är pinsamt, för idag är Get Your Wings inte lika spännande som 1974 eller 1975 då jag upptäckte Aerosmith.
Men jag kan inte dölja att jag långt där inne gillar den här skivan. Aerosmiths funkigt hårda rock, deras fräcka uppsyn och oförskämda attityd. Get Your Wings visade sig dock bara vara uppvärmningen inför det som skulle komma.

Året efter, 1975, kom Toys In The Attic, detta superfräcka hårdrockalbum. Året efter det dök Aerosmiths skränigaste och våldsammaste platta upp, Rocks, som jag för alltid kommer att påstå är deras främsta.

Nr: 133/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar