The Musical Box: Unik och limiterad...eller en pirat?

måndag 28 augusti 2017

Unik och limiterad...eller en pirat?

SLADE – BBC SESSIONS 1969-1971 – 2009

Det finns en hel del undanstoppat i BBC:s arkiv. Men om låtarna från den här skivan verkligen kommer direkt därifrån eller är någon privat inspelning gjord från radio ska man nog låta vara osagt. Det är en så kallad ”unofficial release”.
Franska Verne Records, har släppt en rad liknande inspelningar med diverse stora artister; Budgie, Procol Harum, King Crimson, UFO, Jethro Tull och så vidare. Vad jag kan komma fram till är alla så kallat ”unofficial”. En sån skiva är inte nödvändigtvis av dålig kvalitet. Den kan vara alldeles utmärkt, men det finns exempel på det motsatta.

Diskussionen om det är fel eller helt okej att köpa och sälja såna skivor tar jag inte här och nu. Även etablerade företag på nätet säljer skivor från liknande bolag. Däremot kan ju konstateras att säljare på bland annat Tradera saluför just denna Slade-LP och andra som ”unik” och ”limiterad”.

Om det är seriöst kan givetvis ifrågasättas, men jag kan inte ha synpunkter på vad folk är villiga att betala för en LP. Det ska i sammanhanget dock påpekas att den här skivan, och andra, går att köpa för nånstans mellan 180 och 200 kronor av flera privata Internetsäljare, både i Sverige och utomlands.
Nog om det. Oavsett om det är en ”unofficial” eller ”unik” utgåva är det en hyfsat trevlig platta att lyssna på. Låtarna är hämtade från BBC:s Dave Cash Show men mestadels Mike Harding Show och från perioden innan Slade slog igenom på allvar.

Alltså efter att de bytt namn från Ambrose Slade, men innan den där makalösa raden med brittiska singelettor i början av 70-talet som för alltid gjorde Slade till glamrockens största hjältar.

Det var tuffa år för Slade som av skivbolaget som ville lansera dem som Englands första skinheadsband (därav de renrakade skallarna), men utan någon som helst koppling till National Front och andra högerextremister som man nu för tiden kopplar skinheads till.

Oavsett vilket var den imagen var inte särskilt lyckad för Slade. Det är från den tiden låtarna på den här skivan är hämtade. Flera av dem finns på Slades ”skinheadsplatta” Play It Loud från 1970 och samlingsalbumet Coz I Luv You från 1972, som knåpades ihop i ilfart efter Slades första singeletta med samma namn.

Det finns redan ett antal samlingsalbum med Slade, även från den här tiden. Skillnaden är då kanske att låtarna den här gången är inspelade live i studion av BBC. Ljudet är förresten mycket bra.

Men detta är en skiva för den som redan har allt med Slade men vill ha ännu mer. För den som bara är normalt intresserad räcker det säkert med någon annan sjysst samlingsplatta med Slade från den här lite mörka perioden av deras karriär. Mitt förslag är Coz I Luv You.

Nr: 847/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar