The Musical Box: Clash tillbaka till verkligheten

torsdag 19 oktober 2017

Clash tillbaka till verkligheten

CLASH – COMBAT ROCK – 1982

Det finns inte ett rockband som inte låtit sig fotograferas vid en järnväg. Det har blivit ett standardgrepp. Clash var inte först med det. Nej, Animals gjorde det nästan 15 år tidigare på Animal Tracks. Och det finns säkert 100 skivomslag till på ungefär samma tema.
Men det inte därför Combat Rock skulle vara en LP att ta fram idag också. För det är fortfarande en bra punk-, eller snarare new wave-platta, för det var nog dit Clash var på väg redan från början. Skivan innan, utmattande trippelalbumet Sandinista, var något helt annat än punk, det var nästan progressiv rock påstår jag.

Combat Rock tog Clash tillbaka till verkligheten, om man kan uttrycka det så. Eller tillbaka till rötterna om man så vill, men bara nästan.

För det känns nästan som Clash fortfarande led av någon slags utmattning efter Sandinista när den här skivan skapades. Jag saknar Clashs våldsamma och arroganta uttryck. Här är de bara ett rockband som gör sin grej och Rock The Casbah är mer dansgolvspop än punk.

Antar att det finns en del som nu tror att Should I Stay Or Should I Go blir den naturliga fortsättningen på denna text och räddningen för Clash. På sätt och vis blev det så, men ganska många år för sent.

När Should I Stay blev en superhit hade Clash splittrats för länge sen. Should I Stay blev inte någon hitlåt förrän nästan tio år senare, 1991. Och då undrade alla var den låten kom ifrån...
Den låten blev Clashs enda singeletta. Men när Combat Rock var ny var det inte den alla snackade om, det var Rock The Casbah som var skivans stora hit. Och när man lyssnar på skivan nu igen är det fortfarande den som har mest nerv och är den låt som sätter sig bäst, trots att den funkade lite för bra på diskoteken...

Nr: 148/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar