The Musical Box: Evelinas skiva

måndag 30 oktober 2017

Evelinas skiva

BJÖRN AFZELIUS – GLOBETROTTER – 1980

Globetrotter är Björn Afzelius sista album där han enligt borgerligheten skulle kunna kallas vänsterinfiltratör. Det är dock ett album där folkkära Innan tystnaden anas. Var det var på väg var det dock ingen som anade.
Globetrotters är också namnet på Björn Afzelius legendariska kompband som efter den här LP:n följde honom under en rad skivinspelningar fram till 1986. Globetrotters har efter Afzelius död återuppstått ett antal gånger för diverse hyllningskonserter.

Jag har ett särskilt förhållande till denna LP. Min äldsta dotter är döpt efter första låten på skivan, Evelina. Det är från denna LP hon fått sitt namn och inget annat.
Det är inget gammalt släktnamn eller så, det är hennes eget och hon blev den första i vår släkt med det namnet. När du läser detta har Evelina på dagen för två år sedan redan fått denna skiva av mig. På sin födelsedag, som är idag. Jag tycker det är hon som ska ha den. Och så får det bli.

Globetrotter-LP:n är en sån där nästan lite bortglömd skiva. När skivan gavs ut var Björn Afzelius knappast en av de svenska popartister det pratades mest om.

Det blev skillnad när Innan tystnaden dök upp två år senare. Det var med det albumet Björn Afzelius positionerade sig som folkhemshjälte och potentiell svensktoppsvinnare. Globetrotter hörde redan då till en svunnen tid.

Nr: borta ur samlingen, Evelina har fått den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar