The Musical Box: The Hoods hade något på gång

fredag 13 oktober 2017

The Hoods hade något på gång

HOODS – REMEMBER WALKING IN THE SAND/LITTLE BY LITTLE – 1965

Hittade den här skivan i en låst glasmonter i begagnataffären. Aldrig tidigare hade jag ens sett någon av The Hoods singlar, trots att jag är uppväxt i Jönköping. Och trots att jag emellanåt träffar bandets gamle manager på stan.
Skivan var ganska dyr. Det brukar bli så när någon av The Hoods skivor någon enstaka gång finns ute till försäljning. Men jag kunde så klart inte låta bli den. The Hoods var förmodligen, i hård konkurrens med The Caretakers, Jönköpings mest välkända rockband i mitten och slutet av 60-talet.

Bandet spelade då in en EP och ett par singlar förutom flitigt turnerande runt om i landet. EP:n var deras första inspelning, men sen kom Remember Walking In The Sand. En låt The Hoods hämtade från Amerika och The Shangri-Las som 1964 fått en stor hit med låten. Hoods fick inte lika stort genomslag, men gjorde en betydligt rockigare version än de amerikanska tjejerna.
Låten på b-sidan är betydligt tuffare, Rolling Stones Little By Little från 1964, b-sidan på Not Fade Away-singeln och skriven av stenarna själva (under pseudonymen Nanker Phelge) tillsammans med Phil Spector. The Hoods hade något på gång, men splittrades i början av 70-talet.

Långt efter att bandet lagt av släpptes 1991 en LP med singlarna och låtarna från EP:n, men den skivan pressades bara i ett litet antal. 2010 bestämde sig bandet för att göra comeback. Så här skrev jag i Jnytt då; The Hoods är tillbaka.

Det var dock inte originalsättningen som gjorde comeback 2010. The Hoods, som först kallade sig Robin & The Hoods, bestod från början av Jan-Åke ”Knasen” Sundbring på gitarr, Göran ”Robin” Lindberg, sång, Jan-Erik ”Lillen” Stéen, gitarr, Jörgen ”Mandeln” Stéen, trummor samt Bengt-Åke ”Fiskan” Bengtsson, bas.

När Göran Lindberg försvann till dansbandsvärlden, Matz Blads Orkester bland annat, tog Göran Holmkvist över som sångare. Han kom då från ett då tämligen omtalat jönköpingsband, The Moochers, som bland annat fått spela på Nalen i Stockholm. Men några Hoodsinspelningar med honom som sångare finns inte, alla skivorna spelades in medan Göran Lindberg var kvar i bandet.

Tony Franzén, som var lite av manager för Hoods, tipsar dessutom om en inspelning med skotten Steve Croall (som bodde i Nässjö på 60-talet och då bland annat spelade in en singel och en EP). Bandet som kompar honom på singeln Sometimes You Stumbled är inga mindre än The Hoods, även om detta inte nämns på skivomslaget. ”Jag vet, för jag var där”, säger Tony.

Mer om Jönköpings rockhistoria hittar du på Lars Östwalls välinformerade och välskrivna sajt; Rockarkivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar