The Musical Box: Ännu ett bortglömt mästerverk...eller?

tisdag 28 november 2017

Ännu ett bortglömt mästerverk...eller?

JULIUS VICTOR – FROM THE NEST – 1969

Organisten Kimball Lee ska inte förväxlas med amerikanska chicklitförfattarinnan med samma namn. Organisten Lee spelade in en LP med därefter borttappade men nu avdammade bandet Julius Victor. Författaren Lee var inte ens född när Julius Victors enda LP, From The Nest, spelades in.
Julius Victor har definitivt inte något med chicklitromaner att göra. Det var ett progressivt jazzrockinspirerat psychband som försökte sig på en framtid i rockbranschen under det tidiga 70-talet. Men deras nu svårdefinierade musik verkar inte fått nån framgång.

From The Nest är alltså en sån där ”orättvist-bortglömd-platta-som-aldrig-fick-den-uppmärksamhet-den-förtjänade”. Känns det där igen?

Jag har skrivit om ganska många skivor nu på den här bloggen. Och jag tycker det där omdömet börjat dyka upp lite för ofta. Det verkar ha spelats in väldigt många bra skivor som aldrig blev upptäckta, utan gjorts det först på senare år av indignerade skribenter.

Jag har börjat misstänka att alla de där skivorna inte är riktigt så spännande som det numera sägs. Att det fanns en anledning till att ingen köpte dem eller intresserade sig för dem då. Men att svårigheten att få tag på de skivorna nu gör att de skulle bli bättre. Några exempel; Phantasia, Ghost, Salem Mass...
Julius Victor befinner sig också nånstans i det där lite tvivelaktiga landskapet. From The Nest är visserligen en helt okej jazzrockinspirerad platta med massor av hammondorgel. En tämligen tidstypisk skiva för sin tid, och samtidigt en sådan som väldigt många uppenbarligen missade.

Även om ingen av musikerna i bandet efter inspelningen fortsatte i musikbranschen tycker jag dock att det är en ganska trevlig skiva att lyssna på, och jag hade gärna hört mer på Julius Victor...om det funnits något...men det gör det inte.

Gissar att den storhet som finns med skivan främst ligger i att den producerats av välkände jazzmusikern Ahmad Jamal, som kan ha tillfört låtarna ett lite bredare perspektiv, men det är bara en gissning.
Den information som finns på Internet om Julius Victor är bristfällig. I princip består den av några korta rader från skivbolaget som gav ut skivan på nytt 2016. ”Organ dominated hard progressive sound with powerful vocals, hot lead guitar and atmospheric swirling hammond. File next to Child, Valhalla, Atomic Rooster, Vanilla Fudge, Iron Butterfly, H.P Lovecraft, Day Blindness, Arthur Brown...”.

Tja, det kan säkert stämma, i den här branschen finns inga givna regler. För egen del ställer jag From The Nest vid sidan av Out Of Focus och om jag måste välja, tar de tyska hjältarna alla dar i veckan. I den jämförelsen är Julius Victor chicklit.

Nr: 137/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar