The Musical Box: En till synes oskyldig psykedelisk popskiva

tisdag 21 november 2017

En till synes oskyldig psykedelisk popskiva

BLONDE ON BLONDE – REBIRTH – 1970

Det är sällan man hittar såna här skivor nu för tiden. Plattor som blir såna där upplevelser där man både får gåshud och börjar fnittra okontrollerat. Och sen spelar skivan igen, och igen, och igen...
Andra LP:n från waelsiska Blonde On Blonde blev ett sådant ögonblick. Det är först en till synes oskyldig psykedelisk popskiva med undertoner av både Hollies Butterfly och Evolution, men sen växer till något oerhört. Det är här man förstår att influenserna inte stod still utan gick runt och runt i världen.
Det var de brittiska popbanden som introducerade beatpop och psykedelia. Musiken på den här skivan har sitt ursprung där men har sen varit i San Francisco, influerats av Woodstock, Hendrix, Grateful Dead, Jefferson Airplane och sen kommit tillbaka till Europa igen med ett helt annan uttryck än tidigare. Blonde On Blonde hämtade inte bara sitt namn från Bob Dylans USA utan också sin musik.
Jag är inte så lite exalterad just nu och kan därför inte låta bli att också nämna en del av de där märkliga banden som i slutet av 60-talet dök upp på skivbolaget Dunhill; Steppenwolf, Grass Roots och många fler.

Skillnaden är att Blonde On Blonde vågar gå mycket, mycket längre än så och inte tvekar ett ögonblick att låta fuzzgitarren åka hiss mellan tonarterna så häftigt att man får svårt att hålla balansen och måste fästa blicken på något stadigt föremål för att inte helt irra bort sig.

Det som gör musiken än mer spännande är att det dessutom går att hitta kopplingar till både spacerock (låtarna har en tendens att dra ut på längden och bli okontrollerade) samtidigt som det inte går att komma från att Blonde On Blonde också har ett visst mått av sunshinepop i ådrorna.

Rebirth är andra LP:n med Blonde On Blonde. Kanske fick skivan det namnet eftersom bandet fått ny sångare i Dave Thomas och därmed också ett mer sofistikerat och fräckare uttryckssätt än på debutskivan Contrasts. Bandet spelade bara in tre skivor, det här är deras främsta verk.

Nr: 290/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar