The Musical Box: Zappas värnpliktsprotest

onsdag 3 januari 2018

Zappas värnpliktsprotest

FRANK ZAPPA – I DON´T WANNA GET DRAFTED – 1980 (1995)

Singeln I Don´t Wanna Get Drafted blev en stor hit för Frank Zappa...men bara i Sverige. Resten av världen gillade den inte alls. Zappa själv trodde på den. Han blev så arg när skivbolaget Mercury inte ville släppa singeln att han bildade ett eget bolag, Barking Pumpin, och gav ut den själv.
Resten av världen hade fel, Sverige hade rätt. I Don´t Wanna Get Drafted är en lysande liten retlig poplåt som pumpar på i ungefär samma stil som Bobby Brown, Baby Snakes och de där andra tidiga 80-talshitsen Zappa utan att egentligen tänkt sig det fick upp på listorna.

Det är kanske inte så underligt att den blev populär just i Sverige. I Don´t Wanna Get Drafted är en protestsång mot att USA vid den tiden ville införa allmän värnplikt, något som då nästan alla unga svenska gossar tyckte Zappa hade rätt i.

Låten fanns med på LP:n You Are What You Is från 1981, men då i en något annorlunda version än singeln och under namnet Drafted Again. Singelversionen finns med på skivan The Lost Episodes som gavs ut efter Zappas död.

...och min fina vinylsingel försvann nångång i mitten av 80-talet, utlånad eller kvarglömd på nån fest misstänker jag... När jag sen ville ha tag i den igen i mitten av 90-talet visade det sig vara helt möjligt. Det fick bli en CD-singel i stället...tillfälligt...

Nr: 11/CD-singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar