The Musical Box: Nytt i samlingen

Nytt i samlingen

Skivsamlingen minskar inte, tvärtom. Det här är mina senaste förvärv, inköpsdatum inom parentes. Recensioner kommer...

Manfred Mann ´06 - 2006 (13/2-20)
Ett album med Manfred på egen hand...men givetvis med uppbackning från hans Earth Band, så det är nog en MMEB-platta i alla fall. Men i så fall synnerligen udda, Manfred gör här en Santana och lånar in folk från alla möjliga håll. Spännande!

Manfred Mann´s Earth Band - Mann Alive (12/2-20)
Sista officiella livstecknet från Manfred Manns Earth Band. Att det skulle bli en liveplatta var inte oväntat, bandet håller tydligen fortfarande på och ger en och annan konsert. Mann Alive är nog en sjysst avslutningsplatta, dock inget storverk.

Manfred Mann´s Earth Band - Soft Vengeance (11/2-20)
Insåg att jag inte hade den här, vilket dock löstes enkelt via Discogs. Sista studioplattan med MMEB är kanske inte något storverk, men givetvis en platta som måste finnas i samlingen.

Alice Cooper - School´s Out (21/1-20)
Äntligen får man väl säga. Till slut har även denna klassiker tagit plats i samlingen. Jag gillade inte skivan på 70-talet, den var för skum, men nu kommer jag bättre överens med den.

Eloy - The Vision The Sword And The Pyre - Part Two (14/1-20)
Frank Bornemann och Eloy ger sig tydligen aldrig. Det här är andra albumet på samma tema, en dubbel det här också. Vet inte vad jag har för förväntningar, men gissar att jag - som vanligt - kommer tycka den här eloysviten är bra...den också.

Agitation Free - River Of Return (14/1-20)
AF är sen ett par år tillbaka en av mina absoluta favoriter. Den här dubbel-LP:n är en inspelning som tidigare inte, officiellt, släppts. Det här kan inte bli annat än lyckat. Kom från Tyskland idag.

Sunbirds - Sunbirds (14/1-20)
De som kan kraut bättre än mig påstår bestämt att det här är en måsteskiva i krautsamlingen. Mycket jazzigt, en hel del Jethro Tull och mycket elegant. En första snabblyssning säger att det här var ett lyckat köp. Kom från Tyskland idag.

Geordie - No Sweat (14/1-20)
Så där ja. Nu är Geordiesamlingen på vinyl komplett. No Sweat är bandets sista samt första, sista och enda där Brian Johnson inte är med som sångare. Inte nån höjdare kanske, men vad gör man när det är den enda som saknas...
Kom från Skåne med Posten idag.

Torsson - Mellandagsrea (19/12-19)
Det tog 30 år från Torssons första julsingel 1988, Rolf ren, till förra årets Det blir en lång jul i år. Nu verkar det som att Lunds fjärde bästa band gjort en tradition av detta. 2019 års julsingel heter Mellandagsrea och på b-sidan finns en remix av förra årets julhit.

Golden Earring - Golden Earring (18/12-19)
Går oftast under namnet Wall Of Dolls. Ett album som länge var ett av de svåraste av GE:s plattor att få tag på. Men en reissue i rödbrun vinyl gör att även jag kan lyssna på detta legendariska alum. Kom med Posten.

Alice Cooper - Easy Action (18/12-19)
Efterlängtad, ett album jag saknat sedan det tidiga 70-talet. Men det här är knappast den Alice Cooper man känner från Billion Dollar Babies. Det är ett experimentellt album, progrockigt med ett stänk av Neil Young(!). Kul men udda. Kom med Posten.

Jeff Lynne´s ELO - From Out Of Nowhere (9/11-19)
Alldeles färsk platta från Jeff Lynne som givetvis inte gick att undvika. En första genomlyssning säger dock att det inte är lika hög kvalitet som föregångaren Alone In The Universe, men självklart ändå högklassigt. Skivmässan i Huskvarna.

Mike McGear - McGear (9/11-19)
Ett knepigt halvproggigt album från denne doldis i rockvärlden. Mike McGear är dock yngre bror till Paul McCartney, det här är hans andra och sista platta. Med på skivan finns givetvis storebror, Linda McCartney och wingsgitarristen Denny Laine. Skivmässan i Huskvarna.

Martin Barre - Roads Less Travelled (9/11-19)
Så kom den till slut på vinyl också, Martin Barres senaste, som är ännu ett starkt album av Tulls gamle gitarrist. Mitt ex är på genomskinlig vinyl dessutom. Skivmässan i Huskvarna.

Warhorse - Red Sea (9/11-19)
Andra och sista från progghjältarna Warhorse känns så klart nödvändig. Allt i rakt nedstigande led från tidiga Deep Purple är så klart spännande. Red Sea anses dock inte vara lika starkt som debutskivan. Skivmässan i Huskvarna.

Beggar´s Opera - Get Your Dog Off Me (9/11-19)
Fjärde plattan från detta på sin tid sällan uppskattade band. Här lite mer lättlyssnat än tidigare. Vågar man kalla det sell-out?
...nej, knappast.
Skivmässan i Huskvarna

Beggar´s Opera - Act One (9/11-19)
Första plattan från skotska Beggar´s Opera är knepig och inte alltid lättlyssnad med sina orgelvariationer på diverse klassiska stycken. Men just därför har den en given plats i samlingen. Skivmässan i Huskvarna.

Status Quo - Hello (9/11-19)
Den jag hade från förr rensades ut då den var både repig och fodralet utslitet. Men här hittade jag ett fantastiskt fint ex som jag uinte kunde låta bli. Hello är dessutom en sån där platta som bara måste finnas i samlingen. Skivmässan i Huskvarna.

Strawbs - Deep Cuts (9/11-19)
Inte Strawbs bästa sägs det, men jag gillar den här plattan ändå. Mer rock än folkrock kanske, men ganska kul ändå. Skivmässan i Huskvarna.

Demon - British Standard Approved (9/9-19)
Upphittad på en loppis i Brunskog för en tia. Ett märkligt album för det gamla metalbandet, som i mitten av 80-talet börjat söka sig mot nya jaktmarker. Här lirar de Pink Floydinspirerad progrock. Det finns inte ett spår av NWOBHM.

Barclay James Harvest - And Other Short Stories (23/8-19)
BJH-samlingen växer...
Deras tredje ska enligt kännarna vara en av de allra bästa de gjorde. Så jag ser fram mot att få höra skivan. Fick tag i ett synnerligen välvårdat ex i Klasses källare. Ett köp jag är mycket nöjd med.

Barclay James Harvest - Victim Of Circumstance (23/8-19)
En 80-talare från BJH som är betydligt mer intressant än vad både utgivningsåret och bilden på omslaget säger. Bra melodisk symfonirock inte helt utan edge. Första lyssningen verkar lovande. Klasses källare på Torpa.

Phoenix Harmony - Sweet Lady Surprise (22/8-19)
Ivan, sångaren i bandet, hörde av sig efter att ha läst min text om den här skivan...på CD. Han tyckte jag behövde den på vinyl och skickade till mig samma dag. Röd vinyl, numrerad, 23:e av 250, och signerad. Jättekul.

Frank Zappa - Absolutely Free (21/8-19)
Hade den här, men en reissue och inte alls lika fräck som detta tyska original från -67. En originell platta är det också, men det vet vi ju redan.

Barclay James Harvest -Baby James Harvest (17/8-19)
Ett av BJH:s mer utmanande album, lite knepigare låtar än deras annars tämligen lättlyssnade symfonirock. Det är dock ett album som tilltalar mig. Klasses källare.

Barclay James Harvest - Once Again (17/8-19)
Många anser Once Agaian vara BJH:s största verk. Jag kan förstå varför. Det är ett album som sätter sig direkt. Det är ett riktigt bra progrockalbum. Upphittad i Klasses källare.

Journey - Next (31/7-19)
Tredje och sista med originalsättningen av denna supergrupp. Sen bytte gruppen sångare och tog sikte mot AOR-scenerna. Den här skivan är dock jazzrock med inslag av spacerock och psykedelia som jag tycker blir en riktigt spännande mix.

Sume - Sume (30/7-19)
Ett historiskt rockalbum från Grönland. Det här är nämligen den första skiva som spelades in på ett grönländska skivbolag, Ulo. Sume var Grönlands första rockband och höll till i trakten mellan progressiv och folkrock. Skivan kom från Stockholm med posten.

Sume - Inuit Nunaat (30/7-19)
Andra plattan från grönländska Sume. Progressiv rock med en hel del folkmusikinslag. Att plattan är inspelad i Danmark märks också tydligt. En svår skiva att få tag på, men kom med posten från Stockholm idag.

Santana - Africa Speaks (29/7-19)
Santana har varit med så länge att han kan göra precis vad han vill. Den här gången har han intresserat sig för afrikansk musik. Tillsammans med ett antal afrikanska musiker gör han här den musiken till sin egen på sitt som alltid säregna sätt. Kom med Posten.

Godley & Creme - Ismism (27/7-19)
Godley & Creme fortsätter att fascinera. Ismism står inte särskilt högt i kurs hos expertisen eller fansen, det är väldigt annorlunda. Men jag ska ta den tid som behövs. 10cc lyssnar jag gärna på nu för tiden också och Godley & Creme är deras naturliga fortsättning. Klasses källare.

Bryan Ferry - Boys And Girls (27/7-19)
Kunde så klart inte låta bli tvillingsskivan till Bête Noir. Och det är bara att konstatera att Ferry även lyckats med ännu ett av sina album. En softad kanonplatta där Slave To Love är en superhit. Klasses källare.

Bryan Ferry - Bête Noir (20/7-19)
Inspirerad av Ferrys inhopp i tyska serien Babylon Berlin inköptes denna LP. Ett oplanerat köp som blev väldigt mycket bättre än jag räknat med. South End Records.

Barclay James Harvest - Barclay James Harvest (10/7-19)
Debutskivan från BJH var betydligt mer intressant än jag först trodde. Lite oväntat folkrockig, men givetvis förfinad symfonisk progrock, Klasses källare

Godley & Creme - Freeze Frame (10/7-19)
Upphittad i det bakre förrådet i Klasses källare. Ett bra köp för en gammal 10cc-fan så klart. Men samtidigt en skiva som är så totalt främmande från allt vad "normal" pop är. Det går dock inte att låta bli att lyssna.

Sperrmüll - Sperrmüll (22/6-19)
Letade länge efter denna krautrockklassiker på vinyl. gav till slut upp och köpte skivan på CD i stället. Tung malande krautrock, som dock känns något onyanserad vid de första lyssningarna. Men det ändrar sig säkert. Beställning från Tyskland.

Agitation Free - The Other Side Of (22/6-19)
En inspelning från långt efter att bandet lagt av, med delvis annan sättning. Intressant skiva på sitt sätt, men köptes mest för att jag var nyfiken på vilken väg Agitation Free hade kunnat gå om de fortsatt. Beställning från Tyskland.

Agitation Free - At The Cliffs Of River Rhine (22/6-19)
Är normalt inte särskilt förtjust i gamla inspelningar som dyker på 30 år senare. men det här är skillnad. Agitation Free visar på denna liveinspelning varför de var kraut- och spacerockens mästare på sin tid. Beställning från Tyskland.

Yoggi Yoghurtsson - Båten har sjunkit (4/6-19)
Ur Torssons forntidshistoria dyker Yoggi upp och spelar tillsammans med bandet och ett gäng jazzmusiker från Kalmar in denna platta. Givetvis "torssonstyle" rakt igenom och men som väntat jazzigare än man är van vid. Kan bli sommarens bästa. Kom med Posten.

Sume - Sumut (25/5-19)
När jag frågade efter skivan i Nuuk bara skrattade försäljaren. Den går aldrig att få tag på, sa han. Men när jag gick förbi Dirty Records i Göteborg hängde den på väggen. Gick så klart inte att låta bli. Sume är Grönlands första riktiga rockband. LP:n är inspelad 1973.

Warm Dust - And It Came To Pass (20/4-19)
Chicago och Blood Sweat & Tears får ursäkta, men det vete tusan om detta inte är en av de bästa och mest intressanta brassrockalbum som spelats in. Det är dessutom proggigt och mycket experimentellt. En kanonplatta helt enkelt. Skivmässan i Huskvarna.

Le Orme - Elementi (20/4-19)
Legendariska Le Orme ger sig inte. Trots att bandet startade redan 1966 är de fortfarande igång och är minst sagt produktiva . Det här är ett konceptalum från 2001, vilket inte på något sätt hör till deras senaste, efter denna finns ytterligare fem...
Skivmässan Huskvarna.

Funkadelic - Funkadelic (20/4-19)
Första LP:n med Funkadelic är svår, så det fick bli denna nypress från 2019. En monoplatta dessutom. Soulfunkens allra största stjärnor briljerar, det här är ett fräckt och på sin tid nyskapande album. Skivmässan Huskvarna.

Parliament - Osmium (20/4-19)
Gissar att det är en pirat, men kunde inte låta li soul/funkhjältarna Parliaments första platta...som visade sig vara en rejält svängig platta i bästa Funkadelic-style. Ett av de bästa inköpen på skivmässan i Huskvarna den här gången.

Gravy Train - Staircase To The Day (20/4-19)
Sista platta med brittiska psychbandet Gravy Train har jag letat länge efter...och blev ganska överraskad när den till slut dök upp. Påstås av experterna vara en av deras bästa. Skivmässan Huskvarna.

Jethro Tull - Living With The Past (20/4-19)
Som gammal tullfan gick denna inte att motstå. Tidigare bara släppt på CD, men nu på vinyl i numrerad upplaga om 3000 plattor. Dyr så klart, men väl investerade pengar som jag ser det. En liveplatta utgiven på CD 2002 med låtar från främst 70-talet. Skivmässan Huskvarna.

Ash Ra Tempel - Ash Ra Tempel (20/4-19)
Blev lurad av säljaren på Huskvarna skivmässa här, som bedyrade att det inte var en pirat...vilket det visade sig vara. Men jag behåller skivan ändå, det här är ju en bländade uppvisning i spacerock. Jag vet dock vilken "krautrockspecialist" jag inte ska köpa fler skivor av...

Out Of Focus - Four Letter Monday Afternoon (20/4-19)
Den sista och saknade skivan med tyska Out Of Focus, en ganska dyr dubbel men enligt ryktena en platta som är värd sina pengar. Jazzig krautrock från det tidiga 70-talet. Skivmässan Huskvarna.

Eels - End Times (20/3-19)
Andra skivan i Mark Oliver Everetts trilogi om ensamhet. End Times är den mest melodiska i serien och det album som tilltalar mig mest. En behaglig skiva att lyssna på även om det han tar upp i texterna är uppslitande.

Peter Gabriel - OVO (18/3-19)
Musiken till Millennium Dome Show år 2000 i London är lika märklig på CD som live. Gabriel är inte ensam utan tar hjälp av andra artister så det blir en mycket omväxlande upplevelse, men väldigt mycket Gabriel och väldigt annorlunda.

Peter Gabriel - Scratch My Back (18/3-19)
Efter åtta års tystnad gjord Gabriel comeback med detta överraskande album. Tolv covers av storheter som Bowie, Radiohead, Talking Head och Lou Reed...bland annat. Natulrigtvis gör han det på sitt alldeles eget sätt, vilket kan vara svårt att acceptera.

Eels - Blinking Lights And Other Revelations (15/3-19)
Många påstår att detta är Eels magnum opus. Här finns massor av bra låtar, det är dessutom väldigt omfattande, en dubbel-CD med hela 33 spår. Jag hittar nya kanonlåtar hela tiden.

Eels- Hombre Lobo (15/3-19)
Mark Oliver Everett spelade in detta album på bara ett par månader. Ett stökigt och ruffigt indiealbum, garagerock påstår jag.


Peter Gabriel - Up (6/3-19)
Ännu ett rakbladsvasst album av Gabriel som den här gången nog är inne lite på The Lamb Lies Down On Broadway. Det är den känslan jag får.

Nick Lowe - At My Age (6/3-19)
Knappast vad man väntat sig, men samtidigt är jag inte förvånad. Nick Lowe har ju varit med så länge nu att han kan göra precis vad han vill. Så varför inte jazz?

Willy DeVille - Pistola (6/3-19)
Det sista album Willy DeVille spelade in innan han dog året efter. Pistola kan nog ses som en sammanfattning av en lång och framgångsrik karriär, samtidigt som det är ett oerhört sorgligt album. Det är inte hans bästa, rösten håller inte riktigt.

Willy DeVille - Crow Jane Alley (6/3-19)
Ett mystiskt och lite avståndstagande album där Willy deVille döljer sina avsikter bakom masken. Det är ovanligt bluesigt och lågmält, men saknar inte latinorock eller jazz.

Willy DeVille - Horse Of A Different Color (6/3-19)
Ännu ett fantastiskt album av Willy DeVille, men som med alla hans senare skivor, tämligen bortglömt. Men det här är en skiva alla Mink & Will DeVillefans bara måste ha. det är såå bra.

Willy DeVille - Loup Garou (6/3-19)
Loup Garou betyder varulv på franska och på omslagsbilden ser Willy farlig ut. Men det är en lögn. Av någon anledning experimenterar han här med country, vilket inte känns helt lyckat. Men som tur är hittar han tillbaka till rätt spår.

Willy DeVille - Backstreets Of Desire (6/3-19)
Vixtory Mixture ihop med Dr John tyckte jag om. Skivan efter är nästan lika bra Känns som en platta, CD, som växer för varje genomlyssning.

Geordie - No Good Woman (4/3-19)
Köptes en gång i tiden på kassett, vilken numera förlorat så mycket av sin ljudkvalitet att jag var tvungen att skaffa nytt. LP blev för dyrt, så det fick bli en CD i stället. Kom från Holland med posten.

Amon Düül (UK) - Die Lösung (4/3-19)
Sista plattan från brittiska Amon Düül 2. Nu frontat med Robert Calvert från Hawkwind, som dock var med på tidigare skivor också. Ser verkligen fram mot att få lyssna på skivan. Kom med posen från England.

Electric Light Orchestra - Zoom (4/3-19)
Ett album från Jeff Lynnes ELO anonymt utgiven i början av 2000-talet. En platta jag varit nyfiken på länge med inte skaffat förrän nu. Verkar lovande.

ELO Part Two - Moment Of Truth (4/3-19)
med tanke på all kritik den här skivan fått var det ett dåligt köp. Det är andra albumet från Bev bevans ELO, alltså utan Jeff Lynne, och det blev som kanske bekant inte särskilt bra. Men vi får väl se...

Paul Kelly - Stolen Apples (28/2-19)
Kellys album börjar bli sällsynta utanför Australien. Den här plattan, utgiven bara på CD, spelade han in 2007, men först nu fick jag tag i den. Ett ovanligt rockigt album från Kelly på 2000-talet trots det religiösa temat.

Ole Kristiansen Band - Rock´n Europe Live (28/2-19)
Kunde så klart inte låta bli när jag för en gångs skull hittade en grönländsk CD, från skivbolaget ULO. Det här är en inspelning från tidigt 90-tal när Ole Kristiansen med band gjorde en spelning i Ålborg.

Geordie - Save The World (27/2-19)
Tredje LP:n från glamrockhjältarna Geordie. Kanske var det den här plattan som fick AC/DC att bli intresserade av Brian Johnson som ny sångare. Han låter jättebra här.

Geordie - No Sweat (26/2-19)
Newcastles stolthet, fotbollslaget oräknat, klarade sig inte utan Brian Johnson. Det här är den enda LP bandet släppte efter att sångaren försvunnit till AC/DC. Nej, Geordie hade behövt sin gamle sångare...om man säger så.

Dolken i håsan - Resor utan mål (26/2-19)
Klippanpop från 1986 med rötterna i Kriminella Gitarrer. Går dock ungefär i samma spår som Torsson och lirar med countrystänk. En kul mini-LP med sex låtar på 45 varv.

Johnny & Dom Andra - Ljus över prärien (26/2-19)
Klippanpop var inte bara Torsson och Wilmer. Johnny och dom andra dök upp några år senare, men var präglade av samma lekfulla men högst seriösa inställning. Johnny är Thunders, dom andra är Mikael från Kommissarie Roy och hans kompisar. LP:n kom från Lund idag.

Amon Düül (UK) - Fööl Moon (14/2-19)
Tredje plattan med brittiska Amon Düül, nu med sällskap av Robert Calvert från Hawkwind. Det här är krautrock i samma anda som originalbandet. Innovativt och spännande att lyssna på. En CD som kom med posten.

Little Feat - Hoy Hoy! (9/2-19)
När fötterna delade på sig i slutet av 80-talet släpptes den här skivan som en slags avslutning. En dubbel med överblivet, live, ommixat och nån enstaka ny låt. Lite rörig kanske, men oväntat nog blev det väldigt bra. Klasses källare.

Little Feat - Shake Me Up (9/2-19)
Ett comebackalbum som blev ordentligt sågat när skivan var ny. Jag är lite mer förlåtande. När jag lyssnar på den nu tycker jag rätt bra om den, även om man hädar om man vågar jämföra med Sailin´ Shoes och dem där. Klasses källare.

Ulf Dageby - Känsliga soldater (9/2-19)
Fick lite dåligt samvete att jag inte ägnat Dagebys soloplattor mer tid när jag hittade den här i Klasses källare. Det visade sig vara ett väldigt bra köp. Ulf Dageby gör som alltid lysande melodier. Den här skivan är precis lika bra som En dag på sjön-LP:n.

Golden Earring - Love Sweat (6/2-19)
Om Face It blev bortglömd var det inget mot Love Sweat från året efter, 1995. Men varje sann GE-fan vet att Kooymans och hans polare alltid gjorde bra grejer. Det här är en reissue från 2018 på guldfärgad vinyl. Internetköp från postorderföretag.

Golden Earring - Face It (6/2-19)
En ny fin röd vinylreissue på Golden Earrings bortglömda album från 1994. Under 90-talet tappade de flesta intresset för denna holländska supergrupp. Men Face It är mer spännande än vad många tror. Internetköp från ett större postorderföretag.


Golden Earrings - On The Double (6/2-19)
Holländarnas dubbelalbum från 1969, som idag av de flesta kännare anses vara ganska misslyckat. Men varje sann GE-fan kan givetvis hitta flera guldkorn och få det till att skivan på något sätt ändå är spännande. CD-import från södra Skåne.

Amon Düül (UK) - Meeting With The Menmachines (6/2-19)
John Weinzierls och Dave Andersons privata Amon Düül-rippoff som under början av 80-talet skapade ett antal numera svårhittade album. Det här är det sista av dem, som känns oväntat lättlyssnat. En CD som med Posten från södra Skåne.