The Musical Box: Graham Parker och hans gitarr

fredag 31 januari 2014

Graham Parker och hans gitarr

GRAHAM PARKER – LIVE ALONE IN AMERICA – 1989

Året innan Tesla (enligt fansen) var först med att ge ut ett unplugged-album gjorde Graham Parker det. Men 1989 var innan unplugged blev ett begrepp, så Parker kallade kort och gott sin liveplatta Live Alone. Och eftersom konserten spelades in i USA lade han för säkerhets skull till In America...Live Alone In America.
Graham Parker var redan då en gammal new wave-hjälte. Han hade rötterna i den brittiska pubrocken. Därför är det inte konstigt att han är så bekväm i rollen med bara sig själv och en gitarr på scenen.

Live Alone är i sin enkelhet ett riktigt skönt livealbum att lyssna på, där Graham Parker hämtar låtar både från sin tidiga karriär hemma i England och från senare skivor. Han får till en läcker blandning av gammalt och nytt material som är mycket tilltalande.
En låt vars storhet jag upptäckte här var Three Martini Lunch, som vad jag vet inte finns på någon av hans studioalbum. Men för min del – som fortfarande har Parkers magiska 70-talsalbum i klart minne – blir de akustiska versionerna av gamla skönheter som Howlin´ Wind-klassikerna White Honey och Back To Schooldays de starkaste intrycken.

Allra roligast är kanske ändå när han ger sig på You Can´t Be To Strong från Squeezing Out Sparks. Och så blir jag förvånad över hur pass bra dessa gamla rockers ändå funkar trots att de är nedmonterade till bara gitarr och sångröst.

Nr: 411/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar